Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kantár
A lovasnak már a ló háziasításakor szüksége volt egy segítőeszközre, hogy saját szándékainak megfelelően irányíthassa lovát. A ló szája anatómiai felépítése miatt - az elülső zápfogak és a metszőfogak között egy fog nélküli állkapocsrész van - alkalmasnak tűnt a célra. Ezért erre a területre elhelyeztek egy kemény tárgyat, melyet mindkét oldalról a szárhoz erősítettek. Ez teremtett kapcsolatot a lovas keze és a ló szája között. Így alakult ki az első kantár, ami folyamatosan lett egyre célszerűbb. Ma számos változatot használnak, a legelterjedtebbek a csuklós és a merev zablás kantárok.

Kép

 

A nyereg:
Feltételezések szerint a híres lovas népnek, a szkítáknak köszönhetjük a mai nyergek formájának kialakítását. A nyeregkészítés azonban a barokk korban élte virágkorát. A díszítések gyakran a művészi alkotások szintjére emelték az igényesen elkészített darabokat.A ma elterjedt angol nyereg a XVII. században alakult ki, de a ló hátára felfekvő felülete az idők folyamán jelentősen csökkent. A nyereg felépítésére jellemző, hogy két, a gerincoszloppal párhuzamosan elhelyezett olyan elemből áll, ami tehermentesíti a mart és a gerincet. Erre az alapra épül fel maga a nyereg. A vázat készíthetik fából, acélból, esetleg műanyagból, melyet végül kipárnázott bőrrel borítanak be.

A nyereg fajtái:

Díjlovagló nyereg Ugrónyereg Többcélú nyereg
Hosszabbak a nyeregszárnyak és nincs kipárnázva a térdeknél. A nyeregszárnyak jobban előrenyúlnak, a kengyelek magasabbra vannak állítva, a térdeknél ki van párnázva.
Az előző kettő ötvözete; a nyeregszárnyak kissé nyúlnak előre, a térdpárnák kevésbé tömöttek.
Kép Kép Kép

 

 

 

 

A kantár részei:

-a tartószíj,

-a homlokszíj,

-a pofaszíj,

-az állszíj,

-az orrszíj,

-a zabla

-a kantárszár

 

 

 

A nyereghez tartozik még a kengyel, a kengyelszíjak, a nyeregalátét és a heveder.

Kengyelek Kengyelszíjak Nyeregalátét Heveder
A kengyelek általában súlyosak és nagy méretűek, hogy könnyen beletaláljon a lovas, és bukás esetén kicsúszhasson belőle a lába. A kengyelszíjak kifogástalan minőségben készülnek, a nyereg borításához hasonlóan, bőrből. A nyeregalátét szerepe, hogy megvédje a nyeregbőrt az izzadságtól. Anyaga lehet filc, vászon, prém vagy bőr. A heveder is különböző anyagokból (bőr, pamut vagy műszál), és különböző kivitelben készülhet. Mindenképp olyan szélesnek kell lennie, hogy ne vágjon a ló bőrébe.
Kép Kép Kép

A heveder is különböző anyagokból (bőr, pamut vagy műszál), és különböző kivitelben készülhet. Mindenképp olyan szélesnek kell lennie, hogy ne vágjon a ló bőrébe.

 

 

 

A nyereg részei:

-Első kápa

-Hátsó kápa

-Markamra

-Ülőlap

- Nyeregpárna

-Kisnyeregszárny

-Kengyellakat

-Kengyelszíj

-Kengyelvas

-Talpgumi

-Térdtámasz

-Nagyszeregszárny

-Felrántószíjak

-Heveder

-Izzasztó

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.