Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A western lovaglás

 

 

Eredete:

Történelmi utazásunk abban az időben kezdődik, amikor spanyol telepesek a meggazdagodás reményében meghódították a mai Egyesült Államok dél-nyugati részét. A kontinens végtelen távolságait azonban úgy tűnt, hogy csupán lovakkal lehet legyőzni.
Kalifornia akkoriban olyan spanyol kolónia volt, mely 150-200 évig a világtól elszigetelten létezett. Az egykor a hódítókkal érkezett lovak – a szarvasmarhákhoz hasonlóan – teljesen szabadon éltek, s ők alkották a vadon élő mustang ménesek állományát. A telepesek a legjobb lovakat befogták és betörték.
Ez a vidék és életforma szükségessé tette a lovaglást. A spanyolok a vaquerók (Spanyolországban így hívták a tehenészeket) lovas hagyományait is ápolták. A kaliforniai zabla és a western nyereg a spanyol zablákból és nyergekből alakult ki.
A lovaglás új irányzatainak kifejlődésében fontos szerepet játszott az észak- és kelet-európai telepesek előrenyomulása Amerika keleti részéről. Megkezdődött az „aranyláz” korszaka. A spanyol telepeseket a mai Texas, Új Mexikó, Arizona és Kalifornia területéről Mexikóba üldözték.
A 19. században kezdődött meg a keleti nagyüzemekben a húsfeldolgozás, ezért az elvadult texasi szarvasmarha csordákat befogták, és a marhaközpontokba (Abilene, Dodge City, Witchita, Tombstone) hajtották, majd onnan vasúton keletre szállították őket. Mintegy 30 évig ezek a nagyszabású jószágterelések formálták a nyugat történetét, melyek a mai western lovaglási stílus kialakulásában is nagy szerepet játszottak.
Két lovaglási mód alakult ki ebben az időszakban: a kaliforniai és a texasi stílus.
A kaliforniai stílust a nagy, szabad területeken dolgozó vaquerók alakították ki, akik a hagyományt követve, meggyőződésből voltak lovasok. Elődeik Spanyolországban bikaviadalokon vettek részt, és harci lovakat képeztek ki, melynek technikájából a vaquerók átvették azokat az elemeket, melyeket a marhákkal való munka során alkalmazni tudtak. Számukra ménesekkel dolgozni generációk óta megszokott dolog volt. Lovuk legértékesebb tulajdonuk volt.
A texasi stílus szintén a spanyol lovagló hagyományokon alapul, ám elsősorban a marhahajtás gyakorlati részének követelményeit tartotta szem előtt.
A nagy marhahajtások a legendás Chislholm –ösvényen folytak. Ebben az időszakban 4 millió szarvasmarhát tereltek texasból a teherpályaudvarokra.
A marhacsordák tulajdonosai otthontalan férfiakat fogadtak fel, akik néhány dollárért vállalták a megpróbáltatásokat. Vad lovakat fogtak be, néhány hét alatt képezték ki őket, s már akkor belovagoltnak számítottak, ha embert tűrtek meg a hátukon. Ezeket a lovakat az út végén eladták.
A texasi farmokon dolgozó lovast - eredetileg idénymunkást – a sors változtatta lovassá. Számára a marhák őrzése volt a legfontosabb, s ennek kiváló eszköze volt a ló.
A 19. század egyik borzalmasan hideg telén majdnem az összes északi államban élő szarvasmarha elpusztult. Az eddig csupán szezonmunkásként alkalmazott marhapásztorokat innentől kezdve egész éven át foglalkoztatták. Megváltoztak a szarvasmarhák és a lovak fajtái is. Tudatos tenyésztéssel a támadó kedvű longhornból erős hús-marha fajta alakult ki, míg a félvad lovakból különféle keresztezésekkel kialakították a közismert quarter horse fajtát. (V. Melléklet: Szemelvények a Vadnyugat életéből.)

Összegezve tehát a kaliforniai stílust szinte minden külső befolyás nélkül egészen a 20. századig ápolták és fejlesztették. A mai napig a kaliforniai hatás jellemzi Kalifornia, Oregon és Nevada államok lovaglási stílusát. A texasi stílus a mai Texas környékén kialakult spanyol-mexikói lovaglási mód, melyre hatással volt az angol lovaglási mód. Arizona, Új-Mexikó, Colorado, Kansas, Nebraska és Oklahoma államok jórészt a texasi stílust vették át. A stílusfajták keveredése figyelhető meg Washington, Montana, Idaho, Wyoming és Utah területén.

 

Western versenyágak

A western versenyszámoknak az alapját is a cowboyok munkalovaglása képezi, a versenyek feladatai az állattartó farmokon dolgozó ranch lóval végzett munka szinte valamennyi elemét magukban hordozzák.

A western versenyek sokfélesége biztosítja, hogy a különböző fajtájú lovakkal indulók és az eltérő tudásszinttel rendelkezők is megtalálják a számukra ideális versenyfajtát, miközben a változatos programok remekül szórakoztatják a közönséget is. Azonban egy mondás szerint mindenfajta lóval lehet western stílusban lovagolni, de csak western lóval lehet western versenyt nyerni. A quarter horse-ot kimondottan versenycélokra tenyésztették ki, ezért egyes számokban ez a fajta verhetetlen.

1. Reining
Sokan western díjlovaglásnak nevezik. 2000 áprilisától az FEI (Nemzetközi Lovas Világjátékok) a már meglévő hat szakága mellé (díjugratás, díjlovaglás, military, távlovaglás, lovastorna, fogathajtás) hivatalosan is felvette hetedik szakágként a reininget.

A versenyzőknek előírt feladatsort kell bemutatni. Így például nagyköröket gyorsan, a kisköröket lassabban, ugrásváltásokat a megfelelő pontoknál. A spin gyors, 360 °-os fordulatot jelent a hátsó láb körül, miközben az elülső lábak ügetésszerű mozdulatokkal keresztezik egymást. A sliding stop nagyon látványos, vágtából a ló hirtelen a két hátsó lábára ül, majd tovább csúszik. A roll back a sliding stop utáni 180 °-os fordulat a hátsó lábon, mely után a ló az ellenkező irányba vágtázik vissza. A hátraléptetés itt gyorsabban és hosszabban történik, mint az angol stílusban.

2. Freestyle reining
Ez igen látványos és szórakoztató versenyszám, hiszen a lovas az általa választott zenéhez önállóan kigondolt reining gyakorlatot ad elő, az általa kiválasztott ruházatban vagy kosztümben.

3.  Western riding
A ló mozgékonyságát kígyóvonalban és rúdon át vágtázva mutatja meg, számos ugrásváltással kibővítve.

4. Trail
A trail pályán olyan akadályokat állítanak fel, amelyek terepen is előfordulhatnak. A feladatok közé tartozik a kapun való áthaladás (a kaput lóhátról kell kinyitni, majd becsukni), rudakon való átléptetés, körbefordulás zárt, szűk helyen és egy tárgy átvitele vagy áthúzása az egyik helyről a másikra.

5. Western pleasure
Ebben a versenyszámban a ló járását, valamint megjelenését pontozzák.

6.  Western horsemanship
Ez a versenyszám a lovas vizsgája, ahol ülését, a segítségadásait értékelik, valamint azon képességét, ahogy a bemutató alatt lovát ellenőrzése alatt tartja.

7.  Barrel racing
Ez egy gyorsasági versenyszám, melyhez a nekifutást követően háromszög alakban felállított három hordót kell minél gyorsabban megkerülni.

8. Pole bending
A pole bending is egy gyorsasági verseny, olyan szlalomfutás, melyet hat rúd megkerülésével kell mindkét irányban lovagolni. Minden résztvevő nekifutással indít.

9. Cutting
Ez a versenyszám, mely az USA-ban az elsőszámú western lovassportnak számít, csak néhány éve került be az európai versenyek programjába. A legnagyobb vonzerőt jelenti a közönség számára is a western versenyszámok közül. A Cutter belovagol a csorda közepébe, majd kiválaszt egy állatot, melyet a pálya közepére kell terelnie, majd el kell zárnia az állat csordához való visszavonulási útját. Ehhez a lónak a marha minden mozdulatát pontosan követnie kell. A cutting csapatmunka is, miután a Cutter kiválasztotta a marhát, négy segítője ügyel tovább a csordára.

10.  Halter klassen
A halter klassen tulajdonképpen egy fajta bemutatót jelent, melyben a lovak felvezetését, küllemét, járását pontozzák nemek és életkorok szerint külön kategóriákban.

11.  Working cowhorse
A lónak egy marhát kell ellenőriznie: az állatot egy helyben kell tartania, a lovarda oldala mentén hajtania, majd kétszer a fal mellett megállítania, meg kell fordítania és végezetül a kifutó közepén egy nyolcas alakzatot leírva, végig kell terelnie.

Ezeken kívül még sok más versenyszám létezik. A rodeó számok közül Európában többet nem engedélyeznek az állatvédelmi törvények miatt.

Nemrég Houstonban elkészült egy nyitható tetejű, 70 ezer embert befogadó stadion, mely a világ jelenleg legnagyobb fedett arénája, tulajdonképpen egy mérnöki remekmű. Rossz idő esetén itt rendezik meg az amerikai futball mérkőzéseket és a rodeókat.
Amikor rodeók rendezésére kerül sor, homokot hordanak a pályára, előrébb csúsztatják a székeket és kezdődhet a viadal. A világ legjobb cowboyai mutatják be tudásukat, mely igen látványos és nagyszerű lehet, ha akár 70 ezer embert is képes odacsalogatni. A nézőket 6000 ember szolgálja ki. A hatalmas épületkomplexumban külön helyezik el az állatokat, akik itt várják, hogy betereljék őket az arénába.
Remélhetőleg egyszer majd nálunk is lesz olyan lovas rendezvény, mely egyszerre 70 ezer nézőt vonz.